Højskoleophold – Workshop – aktiv fritid.?
Uanset hvilket navn du vælger, så dækker de nye initiativer fra Inge Merete og Peter Haumann lige præcis. 1. kursus blev afholdt i foråret med fuld deltagelse, det var Broderikursus med lærer Bettina Andersen (”Bordøsens værksted”). Næste broderikursus med samme lærer er den 13. sept., hvor der allerede er fuldt deltagerantal. Men alle der kender Inge Merete ved, at når først tankerne får lov til at flyve frit, så kommer der skæve og spændende ideer ud af det. Så efter at have testet dette kursus sammen med muligheder i forbindelse med et ophold i Nationalparken, er parret nu klar til at udvide indenfor så forskellige genrer som, strikkekursus, malekursus og skrivekursus.
Fælles for dem alle er, at Inge Merete ønsker at forene det sociale fra en højskole med alle de muligheder som vores enestående natur giver mulighed for, og det hele knyttet sammen af de personlige interessefællesskaber, som det aktuelle emne indebærer.
”Det faglige tager de meget kompetente instruktører sig af; vores rolle er at skabe det rigtige rum og give deltagerne de ekstra oplevelser, som gør opholdet til noget helt specielt. Vi deltager selvfølgelig i morgenbadningen i Havbadet kl. 8.30 sammen med badeholdet. Vi tager selvfølgelig på ture i Nationalparken og finder spændende lokale krydderurter med mere, som vi så sammen kan tilberede til aftensmaden.”
”Ja”, indskyder Peter, ”vi håber da i hvert fald at holdene har lyst til at gå sammen om madlavningen; for ellers kan jeg godt regne ud, hvem der kommer til at stå i køkkenet, mens Inge Merete har travlt med at finde på andre spændende aktiviteter til holdet”.
Nu er jeg jo den jordnære type, så mine spørgsmål bliver noget lavpraktiske, når jeg spørger til prisen og antallet af deltagere.
”Vi skal jo have fundet en pris, så udgifterne bliver dækket, og der er mulighed for de små ekstra ting, som det enkelte hold ønsker; men det bliver i størrelsesordenen 1500 – 2700 kr. for et 3-dages weekendkursus.
Og hvad antallet angår, så lejer vi huse hos venner og bekendte for at få nok sovepladser. Begrænsningen ligger her i, hvor mange den enkelte instruktør kan have på holdet. Men typisk vil det ligge på 10-15 personer.
Inden vi slutter denne lille snak med en aftale om, at jeg skal møde en af instruktørerne, den tyske anerkendte maler Grit Sauerborn, når hun kommer på besigtigelse den kommende weekend, får Inge Merete lige indskudt, at hvis der er forslag fra læserne til denne artikel om emner, som kunne være spændende til kommende ophold, så er hun meget interesseret i at høre disse. ”hmm, madlavning i naturen skal vi da selvfølgelig også tilbyde….”
Hvis du har forslag, eller ønsker at blive involveret i de spændende kurser, enten som deltager eller som hjælper, så tag fat i Inge Merete eller Peter.
--------------------------------------------------------------------------------------
Fakta.
Kurserne foregår på Krebsvej 2 i Vorupør
Der er planlagt kurser:
13/9 Broderikursus på 3 dage (udsolgt, men forventes gentaget til foråret)
5/10 Malekursus på 5 dage
25/10 Strikkekursus på 3 dage (udsolgt, men forventes gentaget til foråret)
Hvis lokale ønsker at deltage kan man selvfølgelig godt vælge at sove hjemme, men det forventes at man deltager i det sociale liv udenfor undervisningen alligevel
-----------------------------------------------------------------------------------------
Besøg hos den tyske maler Grit Sauerborn.
Der viser sig en enestående chance for at finde ud af lidt mere omkring indholdet og formen i de forskellige ophold, ved at den tyske maler og instruktør Grit Sauerborn kommer på besøg i Vorupør for at kigge på omgivelserne. Jeg møder hende en aften over et par glas rødvin, og får en god snak om den spændende aktivitet.
Grit har altid ønsket at leve for og af sin kunst, lige siden barndomsårene i Rostock, der den gang hørte til det tidligere Østtyskland. Når talen falder på det, husker hun tydeligt ungdomsårene under det kommunistiske styre, og den store omvæltning, da de 2 tysklande blev lagt sammen igen. Hun beretter levende om, hvordan hun i starten arbejdede på et teater med at male plakater til de forskellige forestillinger, inden hun blev så anerkendt, at arbejdet omkring selve maleriet kunne blive til et levebrød. Beskedent fortæller hun, at der er et stort og velfungerende kunstnermiljø i Rostock, som via samarbejde og fælles opbakning og støtte skaber den grobund, som kommende kunstnere har brug for for at finde deres egen stil. Jeg er nu ikke i tvivl om, at med den begejstring, hun har for malerkunsten, ville hun have fået sit gennembrud under alle omstændigheder.
I dag lever Grit Sauerborn af at holde udstillinger, male og holde kurser i forskellige genrer indenfor malerkunsten. I Vorupør er temaet ”Farver & form”. Det bliver til ganske mange kurser i årets løb, men det er første gang hun afholder et i Danmark.
Her er det indlysende spørgsmål så: ”hvordan kom det så i stand.?”
Grit og Inge Merete begynder at tale hurtigt i munden på hinanden om, hvordan de lærte hinanden at kende for mange år siden. Grit var inviteret til at afholde en udstilling i København og søgte et billigt logi. Inge Merete og Peter havde lige besluttet at deres daværende lejlighed på Vesterbrogade var stor nok, til at de kunne leje et værelse ud som en slags Bed & Breakfast. Dermed blev Grit en af de allerførste logerende af et ganske stort antal gennem tiderne. Dette første møde var op mod Nytår 2001, og det havde gjort et stort indtryk på Grit, at danskerne til midnat vælger at spise de sødeste kager, hun havde smagt – og drikke den sureste champagne til, samtidig med at de kravler op på en stol, bare for at springe ned igen. På trods af denne oplevelse holdt de kontakten gennem flere år; men sådanne kontakter ender ofte med at glide ud. I foråret planlagde Inge Merete og Peter så en tur til den tyske Østersøkyst, og med bynavnet Rostock dukkede de gamle minder op igen. En hurtig søgen på internettet bragte grundlag for et hjerteligt gensyn. Og i løbet af disse dage startede drømmene, som efterhånden blev til faste planer, om at lave malerkurset som højskoleophold i Vorupør.
Jeg har lyst til at fortælle meget mere om de spændende samtaler; men må hellere skifte over til indholdet på kurset, mens der stadig er læsere, der hænger ved.
Som allerede skrevet, er det en stor del af Grits liv at afholde kurser for folk, der interesserer sig for maling, tegning og grafisk kunst, så hun har stor erfaring i at målrette til det niveau, den enkelte kursist er på. Så uanset om man er helt blank eller har beskæftiget sig med kunsten tidligere, så får man råd, vejledning og træning på eget niveau. Som overskriften på kurset siger, så er indholdet bygget op omkring formgivning, komposition og opbygning samt farvesammensætning i bredeste forstand.
I skrivende stund har den nye højskole endnu ikke gennemført nogle af efterårets kurser, så selve indholdet bliver helt sikkert justeret undervejs, men der vil blive stor vægt på sociale udenomsaktiviteter og mulighed for både faglig og anden fordybelse.
I øvrigt var jeg noget imponeret over at Grit Sauerborn kom helt til Vorupør for at blive interviewet af mig; men det viste sig, at hun kom direkte fra Silkeborg, hvor hun havde haft fernisering på en udstilling, og herfra gik turen til Vordingborg, hvor hun var en del af en stor og tilbagevendende udstilling, som speciel inviteret gæst af Dansk Kunstnerforbund. Så hun kommer tit til Danmark – faktisk har hun udstillet regelmæssigt i Danmark gennem de sidste 30 år..
Hun kan dog ikke tale dansk, så kunstnersproget bliver enten tysk eller engelsk, som hun taler på et niveau, som alle kan være helt trygge ved.
-----------------------------------------------------------------------------------
Fakta for Malerkurset:
”Farver & Form”
www.gritsauerborn.de
afholdes: 5-10 Oktober 2019
Krebsvej nr. 2
Pris: 3.650 kr. (500 Euro)
-----------------------------------------------------------------------------------------