.

Besøg i vores nye nationalparkcenter.

 

Hvis du ikke har besøgt det nye Nationalparkcenter, så er det tiden nu – og det er bestemt et besøg værd.

Det første der slår en på vej ind i centret, er den geniale ide, der ligger bag selve bygningen og setup´et. At den grundlæggende ide er en total integrering i den natur, som selve centret skal formidle. Man kan så spørge sig selv, om det var på grund af pladsmangel, eller det fra starten var tænkt ind, at helheden på denne måde skal hænge sammen. Jeg vælger at tro det sidste.

.

.

Følelsen af god plads og højt til loftet følger en hele vejen gennem det tragtformede forområde, helt hen til indgangen, uanset hvilken af indgangene, man vælger.
Selve rummet udstråler også god plads og masser af lys og luft. Indtil man begynder at studere de enkelte elementer i udstillingen, når de fleste sikkert lige at få tanken, at det er et meget stort rum til du få udstillede enheder.

 

 

Disse tanker bliver dog gjort til skamme, når man finder ud af hvor meget de enkelte udstillingsenheder kan fortælle og formidle. Et kæmpestort terrænbord over hele nationalparken fylder den ene side af lokalet. Terrænbordet er imponerende detaljeret, hvert eneste hus i det store landskab er med på bordet. Husk lige at vi taler om et område, der strækker sig fra Agger i syd til Hanstholm i nord, en strækning på over 50 km. på de bredeste steder er nationalparken over 12 km., og i alt bliver det er stort område på over 244 km2.

Langs kanten af dette imponerende terrænbord er der med ca. 1 mtrs mellemrum ophængt hovedtelefoner, efter et hurtigt sprogvalg mellem dansk, tysk eller engelsk, kan du tage højttaleren til øret og høre om det unikke i netop dette område. Mens du lytter til forklaringerne, bliver fortællingen understreget af lyseffekter på terrænbordet, alt sammen styret fra den store computer. Dette giver altså mulighed for at fordybe sig i enkeltområder og nørde med de mere ukendte dele af naturen i Thy. Mange vælger selvfølgelig også at høre om de områder, som de i forvejen har besøgt. Jeg er ikke i tvivl om at Vorupør, Stenbjerg og Klitmøller er blandt de meget lyttede områder. Og jeg er lige så sikker på, at næsten alle vil lære nyt om disse steder, og få lyst til at besøge dem igen, denne gang med den nye viden i rygsækken. Mens du står og lytter, går de mange frivillige hjælpere rundt i lokalet og er klar til at besvare spørgsmål.

Da jeg var på min første kiggetur, var jeg så heldig at formanden for Nationalpark Thy, Torben Juul Olsen, var på besøg i centret, og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at se det show, de kører med regelmæssige intervaller. Selvfølgelig ville jeg da gerne det.
En af de frivillige startede fluks programmet op. Lyset i lokalet bliver svagt dæmpet, og en tydelig stemme fortæller om udviklingen i landskabet gennem de sidste 50 mill. år. Terrænbordet er selvfølgelig stadig det samme, men virkningen af det computerstyrede lys er enormt. Man både ser og fornemmer, hvordan istiden æder landjorden og efterlader det nedtrykkede landskab som havbund, for senere at blive formet på helt andre måder.

Efter showet står jeg næsten målløs tilbage med en følelse af at folkene bag centret virkelig har forstået at udnytte den nyeste teknologi til at understrege budskaberne. Hvor tit har vi ikke oplevet at teknologien tager magten fra indholdet, fordi arrangørerne blive så begejstrede for de mange muligheder.
Som sagt er det ikke situationen her, tværtimod har man valgt at alle virkemidlerne skal bakke op om fortællingen og ikke tage opmærksomheden.

En lille sjov detalje, som understreger min pointe, er at speakeren, som fortæller den spændende historie, taler det helt rigtige sprog til området. Det er nemlig den lokale skuespiller Merete Mærkedahl, kendt fra bl.a. ”Badehotellet”, som er hyret til opgaven.

 

Jeg kunne beskrive meget mere fra det store miniaturelandskab over Nationalparken, men vil hellere opfordre til at du selv går på opdagelse i de mange historier.

 

I den anden ende af lokalet er der mulighed for at trække en væg ud, så skoleklasser kan få undervisning uden at forstyrre de øvrige gæster i centret. Når der ikke er skoleklasser eller grupper, kan alle her se de mange plancher over landskaber og de særegne planter og dyreliv. Endelig er skelettet fra den første ulv i Danmark i nyere tid, den såkaldte ”Thy-ulv”, udstillet, så den næsten fremstår som en lille dinosaurus. Jeg kunne i hvert fald ikke gennemskue, at det var et hundelignende dyr, da jeg så det på afstand.

 

Mit første besøg i det flotte besøgscenter, var en rigtig god oplevelse, og jeg glæder mig til at komme igen. Næste gang bliver det med fordybelse indenfor et eller andet område, og så en tur ud i naturen for at omsætte den nye viden til praktik. Her står de mange frivillige hjælpere på spring for at give gode råd.

Selv om centret er åbent og færdigt indvendigt, så arbejdes der stadig på højtryk for at få de sidste ting på plads udvendigt. Den 30 august bliver det officiel fremvisning af det færdige resultat, når Dronning Margrethe kommer på besøg. Det bliver en festdag med flag i hele byen.

.

.

her er nogle billeder fra Dronning Margrethes besøg i centret den 30. august 20201