Røgeriet

Denne artikel var egentlig ment som inspiration til en let og lækker fiskeret, som både kan bruges på et ferieophold, men også for lokale, som ønsker at forsøge sig med nye retter.
Jeg bad derfor byens 2 ”fiskedamer”, Lisbeth fra Røgeriet og Inger fra Fiskercompagniet om deres bedste opskrifter.
De havde begge svært ved at udnævne retter til at være de bedste, for ”der er jo så mange gode.!”
Og de havde også begge så meget på hjerte, at jeg har valgt at lave en lille artikel om hver af de spændende virksomheder.

Læs fiskeopskrifterne her.

Besøg og rundtur hos Lisbeth og Benny i Vorupør Røgeri.

Vorupør Røgeri startede helt i det små. Københavnerparret Jytte og Abraham Segel blev bidt af området, og ønskede at flytte her til Vorupør. Abraham fandt, at der var en forretningsmulighed i at ryge fisk for de lokale og senere at sælge røget fisk til feriegæster. Det blev ikke til mere end et rum med ovne og et vindue, hvor han solgte fisken fra. I det hele taget tror jeg ikke, det på noget tidspunkt var meningen, at virksomheden skulle blive større, end at de selv kunne passe den, og have et godt og fornuftigt liv samtidig.
Den store forandring kom da Jens Munk Pedersen (af mange lokale kaldt ”Lybbe Jens) i 1980 overtog stedet og satte store og rigtige rygeovne ind. Nu blev der også lavet salgslokale og sortimentet fik en størrelse så man altid kunne være sikker på at finde inspiration. Gennem alle årene beholdt Jens samme indstilling til arbejdet, som forgængerne også havde haft.

 

.

 

Vi vil gerne sælge meget, men da fisken jo både skal købes, forarbejdes og ryges, så kan det ikke hjælpe at have for meget åbent. Det blev meget hurtigt nødvendigt at sætte ekstra ressourcer ind i baglokalet, og her introducerede mor Julie de fiskefrikadeller, som gennem årene skulle vise sig at gøre både røgeriet og området kendte. Julie, som var en dame langt oppe i 70´erne, stod og stegte frikadeller fra morgen til lukketid hver dag, og hver gang en ny pandefuld var færdig, så blev de revet væk. Rygterne siger, at Jens forsøgte at beskytte hende lidt ved at nægte salg til nogle kunder. En tysk turist, som var kommet og havde købt 5 frikadeller hver dag i en uge, blev simpelthen smidt ud af butikken med ordene: ”nu er du kommet hver dag og har købt frikadeller. Tror du ikke, min mor har andet at lave, end at stege frikadeller til dig..??”

Det er stadig den samme originale opskrift, som Lisbeth bruger i dag. Men da arbejdspladsen er blevet optimeret, panderne blevet bedre, større og flere, så laves der i dag mange flere af de ”lækre deller”. Adspurgt om antallet laver Benny en hurtig beregning; han ved nøjagtig hvor meget fisk han har købt ind til frikadellerne, han kender blandingsforholdet og han kender vægten på hver frikadelle. Så efter en ganske kort tænkepause kommer svaret: ”sidste år solgte vi 55.000 stk. og med den stigning vi stadig har i salget, så kommer vi måske på 60.000 styk i år.
Hvis du synes, det lyder vildt, så kan det kun skyldes, at du ikke har smagt dem endnu..

Parret har en klar arbejdsdeling i dagligdagen. Lisbeth bestemmer i butikken og betjener kunderne. Det er hende, der hele tiden følger med i, hvad kunderne efterspørger, og sørger for at have de rigtige varer. Både når det drejer sig om det flotte udvalg i fersk fisk, de mange spændende røgede specialiteter og de nyere tiltag med små færdige ting, som kan spises på bænkene udenfor.

.

.

.

.

Til gengæld er det Benny, der har støvlerne på. Han starter dagen med at hente den friske fisk i Hanstholm og gøre klar til både salg og rygning, så der er noget for Lisbeth at lave, når hun møder.
Benny er jo ikke en mand med store ord eller armbevægelser, men når snakken kommer ind på rygning af fisk, så bliver han nærmest ophidset og kigger småforelsket på den gamle ovn, som ”Lybbe Jens” satte ind for næsten 40 år siden.
Dette er en af de ældste og mest originale rygeovne i hele området, og ovnene trækker den allerbedste smag frem i fisken på grund af ovnenes opbygning og specielle varmrygningskonstruktion. ”Varmtrøget på den gamle måde med rigtigt bøgebrænde”
Helt ærligt, så forstod jeg ikke helt meningen, så jeg snuppede en smagsprøve, og må i hvert fald give ham ret i at resultatet er fremragende.

Butikken har åbent hver dag hele sæsonen fra kl. 10 – 18, og selv om både Lisbeth og Benny er i røgeriet og butikken hele tiden, og pladsen er trang – både bagved og i selve butikken, skal der mere hjælp til. En virksomhed, der så tydeligt er bygget op omkring indehaverne er ikke let at forstærke med flere personer, derfor forsøger parret da også at holde fast i de gode folk, som kender virksomheden og produkterne. Medarbejderskaren er da også meget sammensat efter, hvornår de enkelte er til rådighed, det være sig i weekender og i sommerferier. Det kan lyde som lidt tilfældigt, men da Lisbeth jo kan skifte mellem produktion og salg, og træde til der, hvor det er vigtigst, så går kabalen altid op.

Som navnet på butikken siger, så er det røget fisk, der er det bærende, og det som kunderne slæber hjem i stor stil, når ferien er forbi. Men der er også et imponerende udvalg i fersk fisk i alle mulige forskellige udskæringer. Og de senere år er sortimentet indenfor nem mad til at spise på bænken udenfor også blevet udvidet flere gange. Men selv om udvalget i byens 2 fiskeforretninger dermed godt kan minde om hinanden, trives de begge i bedste velgående, hvilket de da også begge bekræfter.

Siden Lisbeth & Benny overtog Vorupør Røgeri i 2002 har årets gang været lagt i faste rammer. Fra Påske og til og med uge 42 hedder det arbejde hver dag. Til gengæld er parret også hurtige til at få gjort slutrent, når efterårsferien er forbi. Så er der ferie indtil juletravlheden sætter ind. Passionen for fisk slipper de ikke selv om de holder ferie. De sidste mange år er turen gået til eksotiske himmelstrøg med sol og varme, men der bliver altid anledning til et eller andet fiskeeventyr, uanset om målet er Mexico, Florida eller et andet sted. Nu bliver det spændende at høre om, hvor turen går hen denne gang.

Tiden mellem juletravlheden og påske bliver til gengæld brugt til at gøre røgeriet klar til årets kommende sæson; og på den måde kører årets hjul endnu en gang rundt.

tekst og foto: Kim Poulsen

Undervejs i interviewet fortalte Lisbeth, at man bliver stor og stærk af at spise fiskefrikadeller;
Da jeg på vej ud af døren møde denne hvalp på 8 måneder, var jeg klar til at give hende ret......