Nyheder

Strandrensning

14-07-2019

Søndag formiddag blev jeg ringet op af Per fra Vesterhavscafeen, han fortalte at der var ved at samles en flok mennesker, som ville tage en tørn med at rense stranden. Min første tanke var: "nu igen, er det ikke 3. eller 4. gang i år, der er stablet en strandrensning på benene".
Jeg mødte dog op for at møde den flok, som havde valgt at benytte søndagen på at gøre strandbesøget til en endnu bedre oplevelse for alle vore gæster. 
Jeg fik en rigtig god oplevelse af hvordan holdning til miljøet kan kan bringe mennesker sammen, og hvordan de sociale medier kan bruges til at få ting til at ske.
Og disse oplevelser vil jeg gerne dele her.

.

The Cleanup Sunday.

er en løs opganisation, som startede på Sjælland. Den styres af en flok personer, som tager initiativ til at rense op i naturen. De forskellige områder findes og besluttes efter, hvor man synes, der trænger til at blive gjort en indsats. Når stedet er fundet, meldes det ud på facebook. Her er følgerne så gode til at sprede budskabet, så de frivillige møder op på det aftalte sted.

Jonas Dwight Mikkelsen er en af initiativtagerne og ham, der har planlagt dagens indsats. Han møder derfor også frem med sække til affaldet og tænger til at samle op med. Han er selvfølgelig spændt på, hvor mange der møder op til dagens indsats. Der plejer altid at komme mellem 5 og 15 personer, men det bliver snart tydeligt at fremmødet idag er over gennemsnittet.

 

måske er det fordi Vesterhavscafeen har valgt at sponsere det gode initiativ med kaffe til alle de frivillige.?
måske er det bare det gode vejr, der trækker de frivillige til stranden.?

Man skal nu ikke have hørt på snakken ret lang tid, før det er tydeligt, at alle de frivillige har valgt at bruge dagen, fordi de tror på, at det gør en forskel. En forskel for naturen og en forskel for strandoplevelsen for de mange gæster, som kommer til vores område i de kommende uger.

2 spørgsmål presser sig selvfølgelig på. Hvorfor Vorupør.? og hvorfor vil du og din familie bruge jeres søndage på at rydde op efter andre.?
Uden spor tøven svarer Jonas på begge ved at fortælle, at han bor på Sjælland og indtil nu mest har arrangeret ture på de sjællandske skovstier. Han kommer dog oprindeligt fra Thy og er på ferie her i området i øjeblikket, og så er det jo naturligt at bruge søndagen i den thylandske natur. Indskudt fortæller han, at en af vennerne fra gruppen tilfældigvis er på ferie i Fjerritslev: "så de kommer selvfølgelig også!"

Jeg tror på at alle nyder en ren natur. Og jeg tror på, at alle gerne vil gøre en forskel; så vi skal bare have det gjort til en naturlig del af gåturen, at man tager en pose med, og samler det affald, man møder på sin vej.

De andre frivillige nikker samtykkende, og fortæller erfaringer om hvor meget plastik, der har samlet sig under det øverste lag sand. Nogen gange ser man bare en lille ende af et kæmpestykke nylonreb. 

Nu begynder det at trække i de frivillige for at komme af sted.
Men en enkelt skulle lige øve sig lidt i at bruge gribetangen.....

Se, her har vi en rigtig sej strandrenser :-)

Der blev gået til den af alle de frivillige. Og selv om stranden ikke så særlig beskidt ud, da de startede, så blev poserne hurtigt fyldt og stakken med affald voksede støt.

Tak for en flot indsats til Jonas og de mange frivillige som støttede op om det gode initiativ, som Cleanup Sunday havde sat i søen..

Lad os så alle bakke op, og tage en pose med næste gang vi går en tur på stranden eller i skoven.

Det kan næsten ikke være lettere.

fotos: Susanne & Kim